sałatka z fenkułem
Jamiego Olivera
Przepis na tą sałatkę pochodzi z książki „30 minut w kuchni” Jamiego Olivera. Sałatka jest genialna. Jak tylko ja skosztowałam, jadłam ją nieustannie przez kilka miesięcy, do momentu aż moja rodzina zbuntowała się, i zaapelowała o zmianę.
Jak smakuje koper włoski?
Jest delikatny w smaku, o lekko anyżowej nutce. Jeśli nie lubisz anyżu, muszę, cię zmartwić, że być może fenkuł nie jest dla Ciebie. Ale mimo to spróbuj choć raz aby mieś swoje zdanie. Jest chrupiący, długo się przechowuje w lodówce i ma mnóstwo pozytywnych właściwości. Zawiera dużo witaminy C, działa wspomagająco na układ odpornościowy i wzmacnia naczynia krwionośne. Ponadto fenkuł zawiera witaminę B1, kwas foliowy, wapń, fosfor, potas, magnez, żelazo, a nawet kwas pantotenowy.
Bulwa kopru włoskiego jest dość duża i ma kolor biały lub jasnozielony. Bezpośrednio z bulwy wyrastają zielone łodygi z pierzastymi, drobnymi listkami na końcach przypominającymi koperek. Zjada się bulwę, odnogi raczej wyrzuca ale warto zachować ten „koperek” i potem wkroić go do sałatki.
Gdzie kupić fenkuł?
W Polsce jest dostępny w każdym dyskoncie od Biedronki do Lidla nie wspominając o większych sklepach.
- Czas przygotowania: 20 min
składniki:
Składniki:
1 duży fenkuł
pęczek rzodkiewek
kilka łodyżek koperku
Dressing:
sok z 1 cytryny
5 łyżek oliwy z oliwek w pierwszego tłoczenia
1/3 łyżeczki soli
świeżo mielony pieprz
Przygotowanie:
- Fenkuł opłucz, odetnij gałązki (zostaw tylko „koperek”). Bulwę oglądnij, jeśli nie ma żadnych skaz, nie musisz jej w ogóle obierać, jeśli jednak ma brzydka wierzchnią stronę obierz tylko z 1 warstwy i resztę poszatkuj. Możesz szatkować na mandolinie lub nożem, ważne, aby było bardzo cienko
Rzodkiewkę umyj i poszatkuj tak samo jak fenkuł.
Koperek posiekaj dodaj do warzyw.
- Wymieszaj składniki dresingu. Dressing ma być naprawdę mocno cytrynowy. Jeśli jest dla ciebie zbyt ostry możesz zmniejszyć ilość soku. Ja uwielbiam, kiedy jest gorzki od oliwy i kwaśny ale też mocno czuć go świeżo mielonym pieprzem.