Sałatka Jamiego Olivera z fenkułem i rzodkiewką

fenkuł

sałatka z fenkułem
Jamiego Olivera

Przepis na tą sałatkę pochodzi z książki „30 minut w kuchni” Jamiego Olivera. Sałatka jest genialna. Jak tylko ja skosztowałam, jadłam ją nieustannie przez kilka miesięcy, do momentu aż moja rodzina zbuntowała się, i zaapelowała o zmianę.

Jak smakuje koper włoski?

Jest delikatny w smaku, o lekko anyżowej nutce. Jeśli nie lubisz anyżu, muszę, cię zmartwić, że być może fenkuł nie jest dla Ciebie. Ale mimo to spróbuj choć raz aby mieś swoje zdanie. Jest chrupiący, długo się przechowuje w lodówce i ma mnóstwo pozytywnych właściwości. Zawiera dużo witaminy C, działa wspomagająco na układ odpornościowy i wzmacnia naczynia krwionośne. Ponadto fenkuł zawiera witaminę B1kwas foliowywapńfosforpotas, magnezżelazo, a nawet kwas pantotenowy.

Bulwa kopru włoskiego jest dość duża i ma kolor biały lub jasnozielony. Bezpośrednio z bulwy wyrastają zielone łodygi z pierzastymi, drobnymi listkami na końcach przypominającymi koperek. Zjada się bulwę, odnogi raczej wyrzuca ale warto zachować ten „koperek” i potem wkroić go do sałatki.

Gdzie kupić fenkuł?

W Polsce jest dostępny w każdym dyskoncie od Biedronki do Lidla nie wspominając o większych sklepach.

 

składniki:

Składniki:
1 duży fenkuł
pęczek rzodkiewek

kilka łodyżek koperku

 

Dressing:

sok z 1 cytryny
5 łyżek oliwy z oliwek w pierwszego tłoczenia
1/3 łyżeczki soli

świeżo mielony pieprz

Przygotowanie:

Rzodkiewkę umyj i poszatkuj tak samo jak fenkuł.

Koperek posiekaj dodaj do warzyw.

fenkul salatka
DRUKUJ

podziel się
przepisem

Mogą Ci zasmakować