Sałatka z młodych ziemniaków

sałatka z młodych zmieniaków
z jajkiem, rzodkiewką i koperkiem

Gdy nadchodzi sezon młodych ziemniaków z koperkiem wydaje się, że nie ma na świecie lepszego połączenia i bardziej idealnego letniego posiłku. Z miłości do tego duetu znajdziecie tutaj inną kombinację tych samych składników, która wymiennie z klasycznymi ziemniakami z masełkiem, koperkiem i sadzonym jajkiem zapewni stałą dostawę tych wspaniałych nowalijek i idealnie zapełni letnie lunchboxy. Ta sałatka może być jedzona na ciepło (moja ulubiona opcja) ale też świetnie smakuje na zimno np. jako kolacja czy dodatek do grilla. Polecam dorobienie do niej sosu tzatziki lub tarator. W tym duecie z pewnością może konkurować z najbardziej wykwintnymi smakami sezonu.

składniki:

małe, młode ziemniaczki (Ty zadecyduj, ile masz osób do wykarmienia)

½-1 pęczka koperku

1 jajo na twardo na osobę

kilka rzodkiewek

Sos jogurtowy:

1 jogurt naturalny wymieszaj z 1 łyżeczką koperku, soku z cytryny, z odrobiną musztardy.

Dopraw solą, pieprzem i odrobiną oliwy z oliwek.

Opcjonalnie, jeśli nie jesz w pracy, dodaj ząbek czosnku.

Polecam Ci też tarator (przepis tutaj), doskonale pasuje do tych ziemniaczków.

Przygotowanie:

Jajka ugotuj na półtwardo ok 8 min, Obierz od razu, jeśli chcesz tą sałatkę zjeść na ciepło.

trik

Możesz wzbogacić ten przepis serwując wszystko na liściach rukoli lub innej sałaty. Zwiększysz objętość i dodatkowo nadasz jej lekkości.

DRUKUJ

podziel się
przepisem

Mogą Ci zasmakować