sałatka z młodych zmieniaków
z jajkiem, rzodkiewką i koperkiem
Gdy nadchodzi sezon młodych ziemniaków z koperkiem wydaje się, że nie ma na świecie lepszego połączenia i bardziej idealnego letniego posiłku. Z miłości do tego duetu znajdziecie tutaj inną kombinację tych samych składników, która wymiennie z klasycznymi ziemniakami z masełkiem, koperkiem i sadzonym jajkiem zapewni stałą dostawę tych wspaniałych nowalijek i idealnie zapełni letnie lunchboxy. Ta sałatka może być jedzona na ciepło (moja ulubiona opcja) ale też świetnie smakuje na zimno np. jako kolacja czy dodatek do grilla. Polecam dorobienie do niej sosu tzatziki lub tarator. W tym duecie z pewnością może konkurować z najbardziej wykwintnymi smakami sezonu.
- Przygotowywanie 20-30 min
składniki:
małe, młode ziemniaczki (Ty zadecyduj, ile masz osób do wykarmienia)
½-1 pęczka koperku
1 jajo na twardo na osobę
kilka rzodkiewek
Sos jogurtowy:
1 jogurt naturalny wymieszaj z 1 łyżeczką koperku, soku z cytryny, z odrobiną musztardy.
Dopraw solą, pieprzem i odrobiną oliwy z oliwek.
Opcjonalnie, jeśli nie jesz w pracy, dodaj ząbek czosnku.
Polecam Ci też tarator (przepis tutaj), doskonale pasuje do tych ziemniaczków.
Przygotowanie:
- Ziemniaki dokładnie wyszoruj szczoteczką, nie obieraj. Ugotuj do miękkości w lekko osolonej wodzie, do której dodaj łodyżki koperku. Miękkie odcedź.
Jajka ugotuj na półtwardo ok 8 min, Obierz od razu, jeśli chcesz tą sałatkę zjeść na ciepło.
- Pokrój byle jak ziemniaki, jajka, rzodkiewki i polej sosem tarator lub jogurtowym, posyp świeżym koperkiem. Jeśli Ci zostanie odrobina, w co wątpię, idealnie nadaje się na sałatkę następnego dnia.
trik
Możesz wzbogacić ten przepis serwując wszystko na liściach rukoli lub innej sałaty. Zwiększysz objętość i dodatkowo nadasz jej lekkości.