Smażone boczniaki à la karp

Smażone boczniaki à la karp

Droga babciu, mamo – jeśli właśnie się dowiedziałaś, że Twoje dziecko przeszło na dietę wegańską i z przerażeniem myślisz o zbliżającej się Wigilii, proszę nie rozpaczaj. Mam dla Ciebie alternatywę dla smażonego karpia.
A teraz serio, jeśli chcesz w tym roku skosztować nowej potrawy obok tych tradycyjnych, smażone boczniaki to jest strzał w dziesiątkę. U mnie w domu smażone boczniaki mają swoich wyznawców i przygotowuję je na prawdę bardzo często. Boczniaki w poniższej wersji są idealne dla osób na diecie wegańskiej, bez jajka ani innych składników odzwierzęcych, smażone na oleju roślinnym. Nie wiem czy wiesz, ale boczniaki obniżają poziom cukru i cholesterolu, a także niszczą komórki nowotworowe. Dodatkowo są źródłem białka, witamin i soli mineralnych.

składniki:

500 g świeżych boczniaków
1 szklanka bułki tartej
½ szklanki mąki z cieciorki
½ filiżanki wody
sól, pieprz
olej rzepakowy do smażenia

przygotowanie:

DRUKUJ

podziel się
przepisem

Mogą Ci zasmakować