Popękane ciasteczka Black&White
Te ciasteczka to świetna alternatywa dla klasycznych pierniczków. Na dodatek są urocze, mocno czekoladowe a dzięki cukrowi pudrowi wyglądają jak obsypane śniegiem. Miękkie w środku i chrupiące z zewnątrz. Chociaż najsmaczniejsze są w dniu pieczenia, nawet zaraz po wyjęciu z piekarnika, to można je długo przechowywać i wytrzymają z zamykanym pojemniku nawet 2 tygodnie.
Ale, ale, nie są to ciasteczka wyłącznie świąteczne, raczej dla wszystkich czekoladolubnych osób, o każdej porze roku, które właśnie odczuły drastyczny spadek czekolady we krwi. Są bardzo sycące, wystarczy jeden kęs aby poziom endorfin natychmiast się wyrównał.
- Przygotowanie: 20 min
- Chłodzenie: min 8 godzin
- Pieczenie: 10 min
składniki:
1/2 szklanki ciemnego kakao
1/2 szklanki cukru
1/4 szklanki oleju (np. kokosowego lub rzepakowego)
2 jajka
1 szklanka mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli
1/2 szklanki cukru pudru
*jeśli przygotowujesz ciasteczka dla dorosłych polecam dodać sporą szczyptę pieprzu cayenne, przeniesie ciasteczka w inny wymiar
**można dodać kawałki posiekanych orzechów lub czekolady. Ja nie próbowałam, ale w niektórych przepisach znajdziesz taka opcję.
Przygotowanie:
- W misce połącz kakao, cukier, olej i dobrze wymieszaj, a następnie dodaj jedno jajko, utrzyj z masą i dodaj kolejne jajo dalej mieszając.
- W drugiej misce połącz mąkę, proszek do pieczenia i sól oraz dodaj je do czekoladowej masy. Powstałą w ten sposób zbitą masę przykryj folią spożywczą i odstaw na min 4 godziny do lodówki, możesz tez na cała noc.
Na tym etapie powstaje zbita, ciężka do rozmieszania masa. Uwaga: nie mieszaj tego w robocie, ja w ubiegłym toku spaliłam silnik thermomixa, mieszając te ciasteczka.
- Po 4 godzinach wyjmij ciasto z lodówki i przygotuj sobie tacę, na której ułożysz ulepione kulki. Rękami roluj kulki o średnicy 3-4 cm. Czynności musisz wykonywać szybko, ponieważ kulki lepią się do rąk i tracą kształt. Rozłóż je na tacy i ponownie wsadź do lodówki na min 2 godziny.
- Po 2 godzinach nagrzej piekarnik do 175 stopni.
- Cukier puder wysyp na talerz. Kulki obtocz hojnie w cukrze pudrze. Im więcej „nakleisz” cukru pudru na kulki tym ładniejsze będą po upieczeniu. Gotowe ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia zostawiając odstępy 3-4 cm. Kulki się spłaszcza pod wpływem pieczenia.
- Piecz ok. 10 minut będą wtedy lekko ciągnące się lub 2-3 minut dłużej jeżeli lubisz chrupiące.
- Po wyjęciu z piekarnika pozostaw je na minutę na blaszce by utrzymały kształt. Następnie delikatnie przełóż na kratkę do całkowitego wystudzenia.