Popękane ciasteczka black and white

Popękane ciasteczka Black&White

Te ciasteczka to świetna alternatywa dla klasycznych pierniczków. Na dodatek są urocze, mocno czekoladowe a dzięki cukrowi pudrowi wyglądają jak obsypane śniegiem. Miękkie w środku i chrupiące z zewnątrz. Chociaż najsmaczniejsze są w dniu pieczenia, nawet zaraz po wyjęciu z piekarnika, to można je długo przechowywać i wytrzymają z zamykanym pojemniku nawet 2 tygodnie.

Ale, ale, nie są to ciasteczka wyłącznie świąteczne, raczej dla wszystkich czekoladolubnych osób, o każdej porze roku, które właśnie odczuły drastyczny spadek czekolady we krwi. Są bardzo sycące, wystarczy jeden kęs aby poziom endorfin natychmiast się wyrównał.

  • Przygotowanie: 20 min
  • Chłodzenie: min 8 godzin
  • Pieczenie: 10 min
 

składniki:

1/2 szklanki ciemnego kakao

1/2 szklanki cukru

1/4 szklanki oleju (np. kokosowego lub rzepakowego)

2 jajka

1 szklanka mąki

1 łyżeczka proszku do pieczenia

szczypta soli

1/2 szklanki cukru pudru

*jeśli przygotowujesz ciasteczka dla dorosłych polecam dodać sporą szczyptę pieprzu cayenne, przeniesie ciasteczka w inny wymiar

**można dodać kawałki posiekanych orzechów lub czekolady. Ja nie próbowałam, ale w niektórych przepisach znajdziesz taka opcję.

 

Przygotowanie:

  • W misce połącz kakao, cukier, olej i dobrze wymieszaj, a następnie dodaj jedno jajko, utrzyj z masą i dodaj kolejne jajo dalej mieszając.
  • W drugiej misce połącz mąkę, proszek do pieczenia i sól oraz dodaj je do czekoladowej masy. Powstałą w ten sposób zbitą masę przykryj folią spożywczą i odstaw na min 4 godziny do lodówki, możesz tez na cała noc.

Na tym etapie powstaje zbita, ciężka do rozmieszania masa. Uwaga: nie mieszaj tego w robocie, ja w ubiegłym toku spaliłam silnik thermomixa, mieszając te ciasteczka.

  • Po 4 godzinach wyjmij ciasto z lodówki i przygotuj sobie tacę, na której ułożysz ulepione kulki. Rękami roluj kulki o średnicy 3-4 cm. Czynności musisz wykonywać szybko, ponieważ kulki lepią się do rąk i tracą kształt. Rozłóż je na tacy i ponownie wsadź do lodówki na min 2 godziny.
  • Po 2 godzinach nagrzej piekarnik do 175 stopni.
  • Cukier puder wysyp na talerz. Kulki obtocz hojnie w cukrze pudrze. Im więcej „nakleisz” cukru pudru na kulki tym ładniejsze będą po upieczeniu. Gotowe ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia zostawiając odstępy 3-4 cm. Kulki się spłaszcza pod wpływem pieczenia.
  • Piecz ok. 10 minut będą wtedy lekko ciągnące się lub 2-3 minut dłużej jeżeli lubisz chrupiące.
  • Po wyjęciu z piekarnika pozostaw je na minutę na blaszce by utrzymały kształt. Następnie delikatnie przełóż na kratkę do całkowitego wystudzenia.
DRUKUJ

podziel się
przepisem

Mogą Ci zasmakować