Tarta z burakiem i kozim serem
Klasyka- połączenie buraka i słonego, koziego sera. Pasuje na każda okazję, tym razem propozycja w wydaniu świątecznym. Ciasto orkiszowe dodatkowo wzbogaci tartę o błonnik.
Polecam w tym przepisie użycie własnoręcznie upieczonych buraków. Nic łatwiejszego: umyte buraki (mogą być okrągłe lub podłużne) owijasz folią i wrzucasz do piekarnika. Pamiętaj zero waste również dotyczy energii, zużywanej podczas gotowania i pieczenia. Czasami warto więc zaplanować kilka kolejnych posiłków i tak jak w tym przypadku wrzucić na dół piekarnika, piekąc inny posiłek, więcej buraków aby zrobić też bożonarodzeniowy hummus lub śledzie pod szubą. Burak piecze się około 1 godziny.
- Przygotowanie: 2 godziny
- Pieczenie: 20 i 25 min
- Dieta: wegetariańska
składniki na kruche ciasto orkiszowe:
200 g mąki orkiszowej
50 g mąki pszennej
120 g masła
3-4 łyżki lodowatej wody
½ łyżeczki soli
nadzienie:
4 pieczone lub ugotowane buraki
200 ml śmietany 18%
3 jaja
150 g sera koziego
Garść zielonych oliwek
1½ łyżeczki tymianku
świeży koperek do przybrania
przygotowanie:
- Ciasto: wszystkie składniki zagnieć szybko na jednolitą masę, rozwałkuj na placek i przełóż do formy. Dokładnie dociśnij boki do formy, wyrównaj je i włóż ciasto do schłodzenia na około godzinę.
- Obierz buraki, pokrój je w plasterki.
- Rozgrzej piekarnik do 200 stopni (góra – dół). Zmniejsz temperaturę piekarnika do 185 stopni. Ponakłuwaj widelcem spód tarty, a następnie wyłóż go papierem do pieczenia i wysyp kulki obciążające do ciasta albo suchy groch. Wstaw ciasto do piekarnika i piecz przez 15 minut. Po tym czasie zdejmij obciążenie i papier i podpiecz przez jeszcze 5 minut.
- Do miski wbij jajka i wlej śmietanę. Dodaj sól, pieprz, tymianek i krótko ubij, żeby nadać puszystości masie.
- Na podpieczony spód wyłóż buraki i pokruszony lub pokrojony w kawałki ser kozi. Posyp tymiankiem. Całość zalej masą jajeczno-śmietanową. Ułóż oliwki i wstaw do piekarnika i piecz przez 25 minut. Przed podaniem przybierz listkami koperku.