Tarta z burakiem i kozim serem

Tarta z burakiem i kozim serem

Klasyka- połączenie buraka i słonego, koziego sera. Pasuje na każda okazję, tym razem propozycja w wydaniu świątecznym. Ciasto orkiszowe dodatkowo wzbogaci tartę o błonnik.

Polecam w tym przepisie użycie własnoręcznie upieczonych buraków. Nic łatwiejszego: umyte buraki (mogą być okrągłe lub podłużne) owijasz folią i wrzucasz do piekarnika. Pamiętaj zero waste również dotyczy energii, zużywanej podczas gotowania i pieczenia. Czasami warto więc zaplanować kilka kolejnych posiłków i tak jak w tym przypadku wrzucić na dół piekarnika, piekąc inny posiłek, więcej buraków aby zrobić też bożonarodzeniowy hummus lub śledzie pod szubą. Burak piecze się około 1 godziny.

składniki na kruche ciasto orkiszowe:

200 g mąki orkiszowej

50 g mąki pszennej

120 g masła

3-4 łyżki lodowatej wody

½ łyżeczki soli

nadzienie:

4 pieczone lub ugotowane buraki

200 ml śmietany 18%

3 jaja

150 g sera koziego

Garść zielonych oliwek

1½ łyżeczki tymianku

świeży koperek do przybrania

przygotowanie:

DRUKUJ

podziel się
przepisem

Mogą Ci zasmakować