tortilla z wędzonym łososiem
i kaparami
Uwielbiam ten przepis bo bardzo lubię wszystkie pomysły na wykorzystanie wędzonego łososia. Nie musisz wybierać plasterków. Do kupienia są wersje sałatkowe (tańsze) lub możesz też użyć innych wędzonych ryb np. pstrąga.
Kolejny przepis na szybką przekąskę lub lunch na ciepło, pokochasz wersje z tortillą (inne przepisy np. tortilla z awokado, tortilla z papryką i pomidorkami).
- Czas wykonania wraz z pieczeniem to 35 min
składniki:
1 placek tortilla (klasyczny lub smakowy- ja lubię szpinakowe i pomidorowe lub pełnoziarniste)
3 jajka
2 łyżki kaparów
1 niewielka czerwona cebula
2 łyżeczki posiekanego koperku i gałązka w całości do ozdoby
100 g lub 1 opakowanie łososia wędzonego
oliwa z oliwek
Przyprawy:
½ łyżeczki soli, pieprzu, tymianku, oregano, czosnku granulowanego
Znajdź naczynie, w którym możesz to zapiec. To może być metalowa patelnia, foremka na tartę lub tortownica. Ja mam specjalną patelnię, w której zapiekam tortille, doutch baby i inne zapiekanki.
Przygotowanie:
- Na dno naczynia do zapiekania wlej 1 łyżkę oliwy. Delikatnie rozprowadź tłuszcz. Połóż na to placek tortilli.
Obierz i pokrój cebulę ja bardzo cienkie piórka.
- Zrób mieszankę z jajek i przypraw: wbij jajka, dodaj wszystkie przyprawy i posiekany koperek i wymieszaj na gładką masę. Dodaj cebulę, wlej na tortillę.
Posyp kaparami i zapiekaj 20-25 min w temperaturze 190 st C.
- Po wyjęciu z piekarnika udekoruj tartę łososiem i listkami koperku. Doskonale smakuje na ciepło i na zimno.