Zupa krem z brokuła
Jeśli używasz bulionu warzywnego, to zupę krem z brokułów gotuje się błyskawicznie. Młodsze dzieci pokochają tą zupę od razu, u starszych będzie to tylko kwestia ilości sera jaką zasypiesz tą zupę oraz co do niej dodasz, najfajniej jakby to były grzanki czy groszki ptysiowe. Ty poczujesz ogromny poziom samozadowolenia, bo najbliżsi zjedzą sporą porcję zielonych warzyw bez marudzenia. W końcu brokuły są bogate w wit K i A, pomagające organizmowi wchłaniać wit D ale też w wapń, potas i wit C.
- Przygotowanie: 10 min
- Gotowanie: 20 min
- Dieta: bezglutenowa, wegetariańska
składniki:
1 litr bulionu warzywnego opcjonalnie wody
1 duży świeży brokuł
1 cebula
ząbek czosnku lub 1 łyżeczka granulowanego
4 serki topione lub 4 łyżki sera parmezan
1 łyżka soku z cytryny
4 łyżki śmietany
oliwa z oliwek
sól, pieprz, oregano
przygotowanie:
- Cebulę pokrój i zesmaż razem z czosnkiem na odrobinie oliwy z oliwek.
- Dodaj pokrojony byle jak brokuł i zalej wszystko bulionem.
Jeśli nie masz bulionu i zalewasz wodą, dopraw dodatkową porcją soli lub wegety, lub ekologiczną kostka warzywną.
- Ugotuj do miękkości, dodając cytrynę. Przed zmiksowaniem dodaj serki topione, śmietanę.
- Zmiksuj na gładko.
Dodatki do zupy w zależności od tego na co masz ochotę: pokruszona feta, groszek ptysiowy, domowe grzanki czy podprażone ziarna dyni i słonecznika.