Bulion kolagenowy

Bulion kolagenowy

Bulion kolagenowy to taki wywar z kości, w dużym uproszczeniu coś pomiędzy naszym polskim rosołem, a wietnamską zupą PHO. Jest niezwykle zdrowy, wspiera prawidłowe funkcjonowanie organizmu, wzmacnia odporność i przyspiesza regenerację po chorobie. Jest zbawienny dla osób z chorobami jelit (błony śluzowej, kosmków jelitowych). Wspiera zdrowie psychiczne, stymuluje wzrost i regenerację mięśni, wspiera detoksykację wątroby. Aminokwasy zawarte w bulionie kostnym, posiadają działanie przeciwzapalne. Żelatyna, wapń i magnez wspomagają tworzenie zdrowego kośćca. 

Aby uzyskać efekt leczniczy najważniejszych jest tutaj kilka zasad:

Bulion kolagenowy to wywar głównie z kości, musi być przede wszystkim bardzo długo gotowany, by wszystkie chrząstki i ścięgna się rozpuściły, to po prostu wymaga czasu. Min. 6 godzin, niektórzy gotują nawet 12 godzin. Im dłużej, tym lepiej, bo więcej cennych, wartościowych dla jelit oraz stawów, składników przejdzie do wywaru. Aby zwiększyć oddanie cennych składników do wywaru dodaje się 1 łyżkę octu jabłkowego.

składniki:

2 kg kości z mięsem (np. kości wołowe lub cielęce, korpus drobiowy, kurze łapki, mostek wołowy, kolanko wieprzowe) 

3 litry wody (dolewasz po wyparowaniu tak aby zawsze było 3l)

5 liści laurowych 

1 łyżka ziela angielskiego 

1 łyżka octu jabłkowego lub soku z cytryny 

warzywa: seler, marchew, pietruszka, cebula, por

sól himalajska

*trik by bashu: 

  1. dodaję też 5 suszonych grzybów shitake, mają min działanie antynowotworowe
  2. imbir – spory plaster oraz świeży spory kawałek kurkumy, ew. 1 łyżeczkę proszku.
  3. kilka suszonych grzybów mun, działają przeciwzawałowo

przygotowanie:

Im dłużej gotujemy kości, tym więcej składników przechodzi do wywaru, w tym w szczególności glutaminy. I to jest główny powód, dlaczego osoby z nieszczelnymi jelitami powinny spożywać gotowane wywary kostne lub wywary mięsno-kostne. 

Powinno się spożywać jedną szklankę bulionu dziennie, aby wyleczyć „przeciekające” jelita, pokonać nadwrażliwości pokarmowe (alergie, nietolerancje), wzmocnić stawy (ich elastyczność, wytrzymałość), wzmocnić układ immunologiczny, poprawić wygląd włosów, skóry, paznokci. 

DRUKUJ

podziel się
przepisem

Mogą Ci zasmakować