Drożdżowy wieniec z nutellą, pistacjami i lukrem różanym

drozdzowe z nutella

Drożdżowy wieniec z nutellą
z pistacjami i lukrem różanym

Wieniec drożdżowy z nadzieniem z nutelli, posypany pistacjami to idealny wybór na wyjątkowe okazje lub rodzinne spotkania. Delikatne, puszyste ciasto drożdżowe połączone z kremowym nadzieniem czekoladowo-orzechowym tworzy harmonijną kompozycję smaków. Chrupiące pistacje i różany lukier dodają mu nie tylko efektownego wyglądu, ale również dodatkowej warstwy tekstur i smaków. Ten wieniec to doskonały deser dla wielbicieli słodkości, który zachwyca zarówno wyglądem, jak i smakiem. Świetnie sprawdzi się także jako urozmaicenie świątecznego stołu.

składniki:

Ciasto drożdżowe:

500 g mąki pszennej

20 g świeżych drożdży (lub 7 g suchych drożdży)

250 ml ciepłego mleka

80 g cukru

80 g masła (rozpuszczonego)

2 jajka

szczypta soli

1 łyżeczka ekstraktu waniliowego (opcjonalnie)

250 g nutelli (lub innego kremu czekoladowo-orzechowego)

Dodatkowo:

100 g posiekanych pistacji (obranych, niesolonych)

1 jajko (do posmarowania ciasta)

płatki dzikiej róży do dekoracji (do kupienia w sklepach zielarskich)

Lukier:

100 g cukru pudru

2-3 łyżki wody różanej (jeśli nie masz można dodać sama wodę lub sok z cytryny)

opcjonalnie: odrobina skórki z cytryny dla świeżości

 

Woda różana – kupisz ją w sklepach z orientalną żywnością lub w dużych marketach w ww strefach. Warto kupić ją raz, ponieważ można długo przechowywać otwartą butelkę, a zapewniam, że zakochasz się w tym aromacie!

Przygotowanie:

Przygotowanie rozczynu:

  • W małej miseczce rozpuść świeże drożdże w 100 ml ciepłego mleka.
  • Dodaj 1 łyżeczkę cukru oraz 1 łyżkę mąki.
  • Wymieszaj, przykryj ściereczką i odstaw na 10-15 minut, aż rozczyn zacznie rosnąć i pojawią się bąbelki.

Przygotowanie ciasta:

  • W dużej misce przesiej mąkę. Dodaj cukier, szczyptę soli oraz przygotowany rozczyn.
  • Wlej pozostałe ciepłe mleko, rozpuszczone masło, jajka oraz ekstrakt waniliowy.
  • Wyrób gładkie, elastyczne ciasto – możesz to zrobić ręcznie lub przy użyciu miksera z hakiem do ciasta. Ja najczęściej mieszam wszystko w thermomixie na trybie do wyrabiania ciasta ok 3 min. Jeśli ciasto jest zbyt klejące, dodaj odrobinę mąki, ale uważaj, by nie dodać jej za dużo, bo ciasto straci swoją miękkość.
  • Przykryj miskę ściereczką i odstaw ciasto w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 1-1,5 godziny, aż podwoi swoją objętość.

Formowanie wieńca:

  • Po wyrośnięciu, wyjmij ciasto na lekko oprószoną mąką powierzchnię i krótko je zagnieć.
  • Rozwałkuj ciasto na prostokąt o grubości około 1 cm.
  • Na całej powierzchni ciasta równomiernie rozsmaruj nutellę, zostawiając ok. 1 cm marginesu na brzegach. Ilością nutelli możesz regulować smak ciasta – jeśli lubisz mniej słodki, posmaruj cienko.
  • Posyp nadzienie połową posiekanych pistacji.

Formowanie wieńca:

  • Po wyrośnięciu, wyjmij ciasto na lekko oprószoną mąką powierzchnię i krótko je zagnieć.
  • Rozwałkuj ciasto na prostokąt o grubości około 1 cm.
  • Na całej powierzchni ciasta równomiernie rozsmaruj nutellę, zostawiając ok. 1 cm marginesu na brzegach. Ilością nutelli możesz regulować smak ciasta – jeśli lubisz mniej słodki, posmaruj cienko.
  • Posyp nadzienie połową posiekanych pistacji.
  • Zwiń ciasto wzdłuż dłuższego boku, tworząc długi rulon.
  • Przetnij rulon wzdłuż na pół, aby uzyskać dwa długie paski z widocznymi warstwami nutelli.
  • Delikatnie spleć oba paski ze sobą, tak aby nadzienie było widoczne na wierzchu.
  • Zwiń splecione ciasto najpierw w sznur a następnie w okrągły wieniec i połącz końce, delikatnie naciskając i chowając zakończenia pod ciasto.

Drugie wyrastanie:

Przenieś wieniec na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i przykryj ściereczką. Pozostaw do wyrastania na około 30-40 minut.

Pieczenie:

Rozgrzej piekarnik do 180°C (grzanie góra-dół). Przed włożeniem do piekarnika posmaruj wieniec roztrzepanym jajkiem. Piecz przez ok 30 minut, aż wieniec będzie złocistobrązowy. Sprawdź patyczkiem ciasto czy jest suche w środku, jeśli nie – dopiekaj do suchości.

Lukier:

Lukier doda słodkiego, delikatnie błyszczącego wykończenia. Możesz polać nim wieniec tuż przed posypaniem pistacjami, aby nadać mu dodatkowego uroku i smaku.

Przesiej cukier puder do miseczki, aby uniknąć grudek.

Stopniowo dodawaj wodę różaną (opcjonalnie sok z cytryny lub wodę), po łyżce, mieszając energicznie łyżką lub widelcem, aż uzyskasz gładką, gęstą, ale płynną konsystencję.

Dekoracja wieńca:

Gdy wieniec ostygnie, delikatnie polej go lukrem, tworząc smugi lub rozprowadź równomiernie po wierzchu.

Następnie posyp pozostałymi pistacjami i płatkami róży, zanim lukier zastygnie, aby kawałeczki się dobrze przyczepiły.

Lukier doda słodkiego kontrastu do czekoladowego nadzienia i chrupiących pistacji, nadając wieńcowi elegancki wygląd.

trik

Zamiast nutelli jako nadzienie do wieńca doskonale sprawdzą się:

konfitura z róży, krem pistacjowy, masło z cynamonem i cukrem, mieszanka do makowca.

wieniec ciasto
DRUKUJ

podziel się
przepisem

Mogą Ci zasmakować