Polędwiczka w cieście francuskim
Lubię ten przepis ponieważ jest bardzo prosty, nie wymaga dużo zachodu, a równocześnie efekt końcowy jest wspaniały i wszystkich zachwyca. Takie przepisy kocham najbardziej. To rozwiązanie również dla tych, którzy zazwyczaj nie przepadają za przygotowywaniem mięsa, tutaj w zasadzie nie wiele mają z nim do czynienia.
- Marynowanie: noc
- Przygotowanie: 30 min
- Pieczenie 30-40 min
składniki:
1 opakowanie ciasta francuskiego
1 polędwiczka wieprzowa
1 łyżka ostrej musztardy
3 łyżki oliwy z oliwek
1 płaska łyżeczka soli
1 łyżeczka rozmarynu, tymianku, granulowanego czosnku, gruboziarnistego pieprzu
1 jajko lub samo białko do posmarowania ciasta
MArynowanie mięsa:
- Umyj polędwicę, oczyść ją ostrym nożem z błonek. Nie przekrawaj. Natrzyj mięso solą. Do zamykanego pojemnika, w którym zmieści się polędwica wlej olej i przyprawy i włóż mięso. Marynuj całą noc.
przygotowanie:
- Następnego dnia wyjmij mięso, wytrzyj papierowym ręcznikiem.
Opcjonalnie: Na rozgrzanym oleju na patelni obsmaż dosłownie po minucie z każdej strony. Chodzi o zamkniecie soków w mięsie. Lekko wystudź i nasmaruj musztardą.
- Rozłóż ciasto francuskie na środku ułóż polędwiczkę i owiń ciastem. Nadmiar ciasta wykrój. Na górze możesz wyciąć gwiazdki, paseczki, kratkę. Przed zapieczeniem posmaruj ciasto rozkłóconym jajkiem.
- Zapiekaj w temp 200 stopni, termoobieg 30-40 min w zależności czy lubisz mięso krwiste czy ścięte.
DRUKUJ