Risotto ze szparagami i zielonym groszkiem

risotto

Risotto ze szparagami
i zielonym groszkiem

Risotto jest uważane za eleganckie danie, zwłaszcza w kontekście włoskiej kuchni. Jego kremowa konsystencja, bogaty smak oraz możliwość dostosowania składników do sezonu sprawiają, że jest to doskonały wybór na specjalne okazje, kolacje czy przyjęcia. Wysokiej jakości risotto może być podane jako wykwintne danie główne, szczególnie z dodatkami takimi jak szparagi, grzyby, owoce morza czy ser. Jego przygotowanie wymaga cierpliwości i precyzji, co dodatkowo podkreśla jego elegancję, na szczęście nie jest zbyt skomplikowane, koniecznie spróbuj raz i zobaczysz jakie to proste.

Poniższa wersja, ze szparagami i zielonym groszkiem to idealne danie, łączące świeże warzywa z kremowym ryżem. Dzięki szparagom, które są pełne witamin, i zielonemu groszkowi, które dodaje lekkości, to danie jest nie tylko pyszne, ale i zdrowe.

składniki:

1/2 pęczka zielonych szparagów 

4 łyżki masła 

½ cytryny 

1 cebula (szalotka) 

1 ząbek czosnku 

200 g ryżu arborio (1 kubek) 

200 ml wytrawnego białego wina 

0,5 litra bulionu warzywnego

1 filiżanka zielonego groszku 

40 g sera grana padano (w wersji wegańskiej zamień na płatki drożdżowe)

sól i pieprz 

Przygotowanie:

Przykryj risotto, odstaw na 1-2 minuty. Nałóż na talerze, posyp resztą sera i udekoruj świeżymi ziołami. 

trik

Zamiast szparagów możesz dodać pokrojoną cukinię.

risottoarborio
risotto zparagi
DRUKUJ

podziel się
przepisem

Mogą Ci zasmakować