Sernik baskijski + dodatkowo wersja na thermomix

sernik baskijski

Sernik baskijski
poniżej wersja na thermomix

Baskijski palony sernik zwany też sernikiem z La Vina.

Sernik baskijski stał się jednym z hitów ostatniego lata, smakosze pokochały go za jego prostotę i delikatność. Jest kremowy w środku, z zewnątrz posiada ciemniejszą, prawie spaloną skórkę. To właśnie dzięki przyrumienionej skórce otrzymuje charakterystyczny karmelowy smak, który odróżnia go od innych serników.

Jeśli masz obawy i nigdy wcześniej nie przygotowywałaś/łeś sernika to pamiętaj, że jedną z największych zalet sernika baskijskiego jest jego prostota. W przeciwieństwie do tradycyjnych serników, które często wymagają starannego pieczenia w kąpieli wodnej, aby uniknąć pęknięć i zachować równą powierzchnię, sernik baskijski powinien wręcz posiadać pęknięcia i ciemną, przypieczoną skórkę. Im bardziej spalony wierzch, tym bardziej autentyczny sernik!

składniki:

450 g serka mescarpone

450 g kremowego, śmietankowego, typu Philadelphia, Almette lub zmielonej mieszanki do serników

250 – 320 g cukru 

6 jajek, rozm. L

450 g śmietany, min. 30% tłuszczu 

60 g mąki pszennej 

1 łyżeczka ekstraktu z wanilii

½ łyżeczki soli

Przygotowanie:

Rozgrzej piekarnik do 200°C (termoobieg). Wyłóż tortownicę (średnica ok. 20-23 cm) papierem do pieczenia, zostawiając sporo papieru wystającego poza brzegi formy, ponieważ sernik mocno rośnie.

Przygotuj masę serową:

W misce umieść serki i cukier. Miksuj na niskich obrotach, aż masa będzie gładka i puszysta.

Dodawaj jajka, jedno po drugim, cały czas miksując.

Następnie dodaj śmietanę oraz ekstrakt waniliowy i miksuj na wolnych obrotach, aż składniki się połączą. Dodaj mąkę i delikatnie wymieszaj.

Pieczenie:

Przelej masę serową do przygotowanej formy.

Piecz sernik przez około 50-60 minut. Wierzch powinien być mocno przypieczony, ciemny, prawie spalony, a środek powinien być wciąż lekko miękki i delikatnie drżeć, kiedy poruszasz formą.

  

wersja na thermomix:

Studzenie dla obu wersji takie samo:

Po upieczeniu wyjmij sernik z piekarnika i odstaw do ostygnięcia w temperaturze pokojowej. Następnie wstaw do lodówki na co najmniej 4 godziny, a najlepiej na całą noc. Sernik zgęstnieje i nabierze idealnej konsystencji. Przed podaniem wyjmij sernik z lodówki na około 30 minut, aby delikatnie zmiękł.

trik

Możesz go podać solo, posypany cukrem pudrem lub owocami, np. malinami czy jagodami. Cudownie się komponuje ze zmiksowanymi malinami lub truskawkami. W okresie  jesienno zimowy polej go karmelem, kremem pistacjowym lub posyp ziarenkami granatu.

DRUKUJ

podziel się
przepisem

Mogą Ci zasmakować